Valencia - Espanyol: duel fără miză între două echipe cu obiectivele ratate

de Mihai Mateaș

Două echipe istorice, dar care au avut un sezon execrabil, se întâlnesc în penultima rundă din La Liga, pe Mestalla, joi, 16 iulie, de la ora 22:00.

ESPANYOL, LA CEL MAI PROST SEZON DIN ISTORIE

Espanyol a retrogradat pentru prima dată din 1993 încoace, în timp ce Valencia nu mai are nicio șansă la cupele europene, deși înainte de pandemie cocheta chiar cu locurile de Champions League. Pentru prima dată în istoria „perușilor” aceștia vor încheia sezonul pe ultima poziție.

„Liliecii”, cu o singură victorie în ultimele cinci etape, vin după un eșec, 0-1, pe terenul unei alte echipe aproape retrogradate, Leganes. Espanyol are, la rândul său, șapte înfrângeri consecutive, în care a marcat un singur gol. Ultima, cea mai recentă, 0-2 acasă cu Eibar.

ISTORIC SĂRAC ÎN GOLURI ÎNTRE CELE DOUĂ

Meciul nu mai are vreo miză, așa că orice rezultat este posibil. În tur, Valencia s-a impus la Barcelona cu 2-1, dar ultima dată când cele două echipe s-au confruntat pe Mestalla, s-a terminat 0-0. În ultimele șapte dueluri directe, doar de două ori s-au marcat 2,5 goluri și tot numai de două ori au marcat ambele echipe (GG).

Espanyol are un parcurs mai bun în deplasare în acest sezon decât pe teren propriu. „Perușii” au adus de „afară” 13 din cele 24 de puncte. Dacă ar fi jucat doar pe teren străin, Espanyol ar fi fost acum pe loc sigur, 15, departe de zona retrogradării.

SCHIMBĂRILE DE ANTRENOR N-AU FUNCȚIONAT

Valencia, în schimb,  e foarte bună pe teren propriu. Dacă ar fi jucat doar pe Mestalla, echipa lui Voro ar fi fost acum pe loc de Champions League, poziția a patra.

Ambele echipe au în comun nu doar un sezon dezamăgitor, ci și faptul că ambele au schimbat antrenorii pe final de sezon, sperând într-o îmbunătățire a lucrurilor. Ambele au pus pe bancă oameni din club, Voro, respectiv Rufete. În niciunul dintre cazuri nu a funcționat, însă.

ÎNCEPUT DE SEZON EXCELENT PENTRU AMÂNDOUĂ

Un alt lucru pe care îl au în comun cele două echipe de pe coasta estică a Spaniei este că ambele au avut un început de sezon excelent. Valencia s-a calificat în optimile de finală ale Champions League, de unde a fost eliminată de Atalanta, după 8-4 la general, în timp ce Espanyol a jucat în „16-imile” Europa League, de unde a fost eliminată de Wolverhampton, scor 6-3 la general.

Espanyol nu poate miza pe Pipa și Calero, accidentați, în timp ce la Valencia sunt indisponibili Rodrigo, Piccini, Manu Vallejo, Garay și Gaya.

Sursa foto: Guliver / Getty Images