Șahtior - Dynamo Kiev: Lucescu se poate considera campion cu o victorie

de Albert Horvath 

Ultimul Klasychne derby din acest sezon din Ucraina poate decide și titlul. Shakhtar Donetsk și Dynamo Kyiv se vor întâlni sâmbătă, 17 aprilie, de la ora 19:30, pe Olympiyskiy NSC, într-o partidă în care „minerii” sunt considerați gazde. 

Partida are loc în etapa a 22-a, cu cinci înainte de final, iar Dynamo Kyiv are un avans de șapte puncte în fața marii rivale. E greu de crezut că se mai poate schimba ceva în lupta pentru titlu, având în vedere distanța, însă un succes al formației din capitala Ucrainei poate rezolva aproape matematic lupta pentru primul loc în favoarea echipei lui Mircea Lucescu. 

SHAKHTAR VREA SĂ-ȘI HRĂNEASCĂ ORGOLIUL 

Pentru Shakhtar, sezonul a fost compromis înainte de pauza internațională. Totul a început cu înfrângerea din campionat cu Zorya, care a fost urmată de eliminarea din Cupă, suferită după prelungiri în fața divizionarea secunde Ahrobiznes Volochysk. Ulterior, „minerii” au ieșit și din Europa League, cu un dublu eșec cu Roma, iar, apoi, au mai pierdut și la codașa Lviv, 2-3. 

După partidele echipelor naționale, Shakhtar și-a reintrat în ritm. A bătut cu 2-0 pe Vorskla Poltava și cu 3-0 pe Mariupol, dar e posibil să fie deja prea târziu. Sunt mai mult succese care îi consolidează echipei lui Luis Castro locul secund, cel care duce, de asemenea, în calificările UCL. Gruparea din Donetsk aflată în exil la Kiev își dorește însă, fie și pentru orgoliu, să dubleze acele 3-0 din tur cu Dynamo. 

Luis Castro nu va putea conta în acest derby pe doi oameni importanți de bandă. Este vorba despre apărătorul Ismaily și Yevgen Konoplyanka, ambii accidentați. 

DYNAMO, APROAPE DE O TRIPLĂ INTERNĂ 

Dynamo Kyiv pare că nu mai poate fi oprită din drumul spre titlu în acest moment. Echipa lui Mircea Lucescu a câștigat 22 dintre cele 24 de puncte puse în joc în 2021 în prima ligă ucraineană și mai trebuie să îndeplinească o simplă formalitate pentru a termina prima. În mod normal, trofeul va veni chiar și cu un eventual eșec, însă fanii din Kiev, care probabil nici acum nu sunt împăcați cu faptul că Lucescu face parte din clubul pe care îl susțin, nu ar agrea prea mult ideea de a pierde ambele partide cu Shakhtar, în același campionat. 

Eliminată din Europa League de Villarreal, în aceeași fază ca rivala internă, Dynamo poate ajunge la trei trofee pe plan intern în acest sezon. Primul a fost Supercupa câștigată chiar în fața lui Shakhtar, la început de stagiune, al doilea va fi, în mod normal, titlul de campioană, iar al treilea poate veni în Cupă (unde Dynamo are de jucat în semifinale chiar cu Ahrobiznes Volochysk). Ultima competiție amintită poate fi un alt motiv pentru care Lucescu și-ar dori să încheie discuțiile în liga internă, astfel încât jucătorii săi să aibă atât un moral ridicat, cât și liniștea necesară. 

Antrenorul român va trebui să se descurce fără căpitan, pentru că Serhiy Sydorchuk va fi suspendat după cartonașul galben primit cu Dnipro-1. Mai sunt accidentați și Benjamin Verbic și Tudor Băluță. 

CE MAI TREBUIE SĂ ȘTIM 

  • În ultimele 5 meciuri de campionat, Dynamo a câștigat după ce la pauză a fost egal. 
  • Shakhtar are doar 2 înfrângeri în ultimele 30 de meciuri din campionat. 
  • Dynamo a câștigat 9 din ultimele 10 meciuri considerate în deplasare. 
  • Shakhtar a luat gol doar în 2 din ultimele 9 meciuri din campionat. 
  • În ultimele 4 meciuri directe au fost peste 2,5 goluri. 
  • Ambele echipe au marcat cel puțin 2 goluri în ultimele 4 meciuri jucate în campionat. 

Sursă foto: Getty Images