Ruse - Dodin: A treia adversară din România pentru franțuzoaică

de Albert Horvath 

Gabriela Ruse caută a doua finală WTA din carieră, la două săptămâni după primul titlu cucerit, cel de la Hamburg. Sâmbătă, 24 iulie, aceasta o va întâlni în semifinale, la Palermo, întrecere din seria 250, pe Oceane Dodin. Este al doilea meci dintre cele două, după cel câștigat de sportiva din Franța, într-un ITF de la Koksijde, din 2016, în trei seturi. 

SERIA VICTORIILOR A AJUNS LA 11 PENTRU RUS 

După ce a fost învinsă în prima zi din iulie de Cristina Bucșa, în al doilea tur al ITF-ului de la Montpellier, Gabriela Ruse a câștigat toate meciurile pe care le-a disputat. Seria impresionantă a început în calificările de la Hamburg, a continuat pe tabloul principal din nordul Germaniei și merge mai departe cu rezultatele de la Palermo. 11 victorii consecutive are românca în prezent, iar 13 ar putea fi un număr norocos în cazul ei, pentru că dacă va mai obține încă două succese, ea va lua încă un titlu WTA. 

Pe Liang și Shinikova le-a bătut Ruse în calificările de la Hamburg, iar, apoi, a trecut de Teichmann, Zaja, Collins, Yastremska și Petkovic pentru a câștiga primul trofeu din carieră. La Palermo a luat-o tot din calificări, unde a câștigat categoric partidele cu Jebawy și Rosatello, cedând în total doar cinci game-uri. A fost simplu și în primul tur de pe tabloul principal, 6-3, 6-1 cu Mandy Minella, după care a mers direct în sferturile de finală, pentru Jil Teichmann n-a mai intrat pe teren pentru întâlnirea din turul secund. 

La fel ca la Hamburg, Ruse n-a avut un meci ușor în sferturile de finală, chiar dacă adversara din Sicilia a fost Lucia Bronzetti, o beneficiară de wild card, fără mare experiență la nivel de WTA. A fost 6-4, 7-5, după aproape două ore în care românca a avut de luptat pentru a câștiga. Setul al doilea a fost unul foarte dificil, cu Ruse revenind de la 1-3, asta după ce a început cu break. La jumătatea manșei, aceasta a reușit să câștige două game-uri extrem de disputate, dar tot nu s-a desprins decisiv. A făcut asta abia pe final, când a făcut break-ul necesar în penultimul game, înainte să închidă la prima șansă avută pe propriul serviciu. 

DODIN, VICTORII CU DULGHERU ȘI CRISTIAN LA PALERMO 

Oceane Dodin este obișnuită să joace contra româncelor, pentru că a făcut-o deja de două ori doar în acest turneu. Sportiva din Franța a început întrecerea italiană cu un 6-3, 6-2 contra Alexandrei Dulgheru, după care a continuat cu 7-6(7), 6-4 cu Vitalia Diatchenko. 

În sferturile de finală, ea s-a întâlnit cu Jaqueline Cristian și a avut nevoie de două ore și jumătate pentru a se impune cu 6-7(6), 6-3, 6-4. Putem spune că Dodin a început mai bine fiecare dintre cele trei seturi, dar apoi a coborât nivelul mereu. Pe primul a ajuns chiar să-l piardă ulterior în tie-break, dar s-a trezit la timp, după ce Jaquelin a câștigat la primire și primul game din actul secund. În scurt timp, franțuzoaica s-a distanțat la 5-1, scor pe care a ajuns să-l aibă și în decisiv. Chiar dacă, de fiecare dată, Cristian a dat semne de revenire, a fost prea târziu, iar Oceane leagă trei victorii pentru prima dată în 2021. 

Așadar, Dodin se află în prima semifinală a sezonului, dar sportiva din Franța dădea semne că află într-o creștere de formă încă din săptămânile trecute, când a ajuns până în sferturile de finală ale ITF-urilor din țara sa, de la Montpellier și Contrexeville. În primul dintre acestea, ea a mai obținut o victorie contra unei românce, e vorba de Irina Fetecău, cea care i-a luat un set, dar a pierdut apoi la zero decisivul. 

CE MAI TREBUIE SĂ ȘTIM 

  • Ruse a început săptămâna pe locul 137, dar va urca cel puțin până pe 117. Încă o victorie o apropie de Top 100. 
  • Dodin e pe 120 în prezent, dar va reintra în Top 100 dacă va face finală. 
  • Ruse (23 de ani) este cu un an mai tânără decât Dodin. 
  • Dodin (1,83 m) este cu 11 cm mai înaltă decât Ruse. 
  • În finală, învingătoarea o va întâlni pe Collins sau Zhang. 

Sursă foto: Getty Images