România – Noua Zeelandă: Tricolorii au doar varianta victoriei pentru calificarea în sferturile de finală

de Marius Huțu 

România susține miercuri, de la ora 11:30, în compania Noii Zeelande, un meci decisiv pentru calificarea în sferturile de finală ale turneului din Japonia. După două partide susținute la Kashima, naționala condusă de Mirel Rădoi a ajuns luni la Sapporo.

REFACEAREA MORALULUI, OBIECTIVUL NR. 1

România a luat un start cu 3 puncte, reușind să învingă Honduras cu scorul de 1-0, după un gol provocat de Andrei Ciobanu (autogol Oliva). Dar toată starea de bună dispoziție s-a transformat într-un adevărat coșmar, în partida secundă cu Coreea de Sud. Tricolorii au fost surclasați cu 4-0, în urma unei prestații care a provocat o avalanșă de critici în țară. 

Astfel, mai dificil decât jocul cu Noua Zeelandă pare a fi refacerea moralului după acest eșec. Orgoliul jucătorilor și al staff-ului ar trebuie totuși să joace un rol important în acest moment, mai ales după ce echipa a fost caracterizată inclusiv „o ciurdă speriată, vopsită în tricolor”.

Înaintea jocurilor din ultima zi în faza grupelor, toate cele patru naționale din Grupa B sunt la egalitate de puncte, astfel că orice scenariu este posibil. România este însă singura reprezentativă care nu are decât varianta victoriei pentru o calificare. La egalitate, Noua Zeelandă poate profita de un orice succes la partida Coreea de Sud – Honduras.

„Trebuie să avem o atitudine mult mai bună, să compensăm partea fizică. Nu avem scuze pentru ce s-a întâmplat. Trebuie să strângem rândurile și să mergem cu gândul la victorie cu Noua Zeelandă”, a declarat Mirel Rădoi.

România va avea o absență pentru acest joc, este vorba despre Ion Gheorghe, suspendat după ce a văzut cartonașul roșu cu Coreea de Sud. Acesta a fost titular în primele două jocuri. Nu este exclus ca Mirel Rădoi să facă și alte modificări în primul „11”.

NOUA ZEELANDĂ ȘI-A PIERDUT CĂPITANUL

Noua Zeelandă are la rândul ei un moral în scădere după evoluția din primele două jocuri. A învins Coreea de Sud la debut, prin golul lui Chris Wood, atacant în Premier League la Burnley, dar apoi a cedat cu Honduras cu 3-2. În acest ultim joc, neo-zeelandezii au avut 2-1, dar au fost întorși în mai puțin de 15 minute în finalul întâlnirii.

Dacă România a așteptat 57 de ani pentru a reveni la această competiție, Noua Zeelandă a mai jucat recent la aceste întreceri, la edițiile din 2008 și 2012. Rezultatul cu Coreea de Sud a însemnat însă prima victorie a naționalei olimpice la acest nivel. Anterior, înregistrase 2 egaluri și 4 înfrângeri în cele 6 jocuri.

Noua Zeelandă a reușit să aducă la competiția olimpică doi jucători cu mare experiență din Premier League, pe Chris Wood, golgheterul echipei Burnley, și fundașul Winston Reid de la West Ham United. Acesta din urmă s-a accidentat la partida cu Honduras și este indisponibil cu această ocazie. Adversarii tricolorilor au nu mai puțin de 13 jucători la cluburi din Europa.

CE MAI TREBUIE SĂ ȘTIM

  • România nu a reușit să expedieze niciun șut pe poartă în partida cu Coreea de Sud. În schimb, toate șuturile asiaticilor pe spațiul porții s-au transformat în goluri.
  • Noua Zeelandă a comis nu mai puțin de 19 faulturi în partida cu Honduras.
  • Tricolorii au avut o posesie defavorabilă în ambele jocuri de până acum. 

Sursa foto: Getty Images