Revine Champions League, după cea mai lungă pauză din istoria competiției: care sunt favoritele?

Pe 8 august, pentru prima dată în istoria competiției, se vor disputa, în paralel, două ediții diferite ale Ligii Campionilor. Pe de-o parte, se vor juca meciurile din primul tur de calificare în ediția 2020/2021: Tre Fiori (San Marino) - Linfield (Irlanda de Nord) și Drita (Kosovo) - Inter Club d'Escaldes (Andorra). Pe de altă parte, se dispută două meciuri restanță din returul optimilor de finală ale ediției 2019/2020: Bayern Munchen - Chelsea (3-0 în tur) și Barcelona - Napoli (1-1 în tur).

NICIODATĂ N-AU TRECUT 5 LUNI ÎNTRE DOUĂ MECIURI DE CHAMPIONS LEAGUE

Înainte de ediția 2020/2021, UEFA trebuie să încheie socotelile cu actualul sezon al competiției sale vedetă. Ediția actuală a fost stopată în luna martie, din cauza pandemiei de coronavirus, în plin retur al fazei optimilor de finală. Astfel, UCL se va cu ultimele patru partide retur din „optimi”, după cinci luni de absență, cea mai lungă pauză din istoria acestei competiții:

- Manchester City - Real Madrid (în tur 2-1)

- Juventus - Lyon (în tur 0-1)

- Bayern - Chelsea (în tur 3-0)

- Barcelona - Napoli (în tur 1-1)

PATRU ECHIPE AȘTEAPTĂ DEJA ÎN ”SFERTURI”

Patru echipe sunt deja calificate în „sferturi”: PSG, Atletico Madrid, Atalanta și RB Leipzig. În afară de campioana Franței, celelalte trei echipe calificate între ultimele opt din Liga Campionilor au fost surprize. Atletico a eliminat-o pe campioana en-titre, Liverpool, câștigând ambele manșe: 1-0 acasă și 3-2 pe Anfield Road. Atalanta, care a trecut de Valencia cu 8-4 la general, și RB Leipzig, care s-a calificat după 4-0 la general cu Tottenham, sunt pentru prima dată în istoria lor în această fază a competiției!

Se știu deja două „dueluri” din faza sferturilor de finală. Revelația Atalanta va da piept cu campioana Franței, PSG, în timp ce RB Leipzig, cealaltă surpriză a acestei faze, o va întâlni pe Atletico Madrid, echipă care a jucat două finale în ultimele șase ediții ale competiției (2014 și 2016).

În celelalte două meciuri din „sferturi” se vor întâlni învingătoarele din „dublele” Napoli-Barcelona și Chelsea-Bayern, respectiv Real Madrid-Manchester City și Lyon-Juventus. După partidele disputate în tur, Bayern e mare favorită să ajungă în faza următoare, City și Lyon au avantaj de un gol, iar Napoli și Barcelona au terminat la egalitate. Dacă se vor păstra calculele hârtiei și în funcție de rezultatele din prima manșă, celelalte două „sferturi” ar trebui să arate, teoretic, astfel: Barcelona - Bayern, respectiv Manchester City - Juventus.

REAL MADRID A ÎNCHEIAT SEZONUL ÎN FORMĂ; ÎNTOARCE CALIFICAREA?

Totuși, Real Madrid, proaspăta campioană a Spaniei, care a încheiat neînvinsă ultima parte a sezonului în La Liga, cu 10 victorii și o remiză, ar putea întoarce rezultatul și soarta calificării pe Etihad, mai ales că se joacă fără public. Nici Napoli nu este lipsită de șansă. Echipa lui Gattuso a terminat doar pe locul 7 sezonul în Italia, dar a învins-o pe Lazio în ultima rundă, scor 3-1, iar Barcelona, dincolo de faptul că a avut un final de sezon sub așteptări, este prea mult dependentă de un singur jucător, Leo Messi, iar relația dintre jucători și antrenorul Quique Setien nu este una foarte bună.

Echipa care a încheiat cel mai târziu sezonul, Juventus, campioana Italiei, este cea mai „proaspătă”, dat fiind că nu a apucat să-și iasă din ritm, chiar dacă a pierdut trei din ultimele patru etape disputate. Cel puțin ultimele două eșecuri, cu Cagliari și Roma, au fost explicabile, „Bătrâna Doamnă” fiind deja matematic campioană. Bianconerii vor fi echipa cu cea mai puțină pauză între meciurile din campionatul intern și cele din Liga Campionilor.

La polul opus, înainte de returul „optimilor”, se află Bayern, echipă care va avea peste o lună de inactivitate de la ultimul meci oficial, finala Cupei Germaniei cu Leverkusen. Bavarezii se află, însă, la adăpostul victoriei cu 3-0 din tur, de la Londra, iar Chelsea vine după pierderea finalei Cupei Angliei, în fața marii rivale Arsenal.

PATRU DIN ULTIMELE CINCI CAMPIOANE, ÎNCĂ ÎN JOC

Cum Liverpool a fost deja eliminată, e clar că trupa lui Jurgen Klopp nu-și va putea apăra titlul, astfel că Real Madrid rămâne singura echipă care a reușit asta de la reorganizarea competiției în formatul actual, adică din 1992 încoace.

În schimb, ultimele patru campioane ale Ligii Campionilor, dinainte de titlul lui Liverpool, sunt toate încă în competiție: Chelsea (2012), Bayern (2013), Barcelona (2015) și Real Madrid (2014, 2016, 2017, 2018).

Manchester City, Bayern și PSG sunt principalele favorite la câștigarea trofeului în acest an, deși doar una dintre ele este deja calificată în „sferturi”. Dacă pentru bavarezi ar fi al șaselea trofeu în competiție și primul după șapte ani, celelalte două ar fi campioane în premieră în Liga Campionilor. Ultima campioană inedită a competiției a fost Chelsea, în 2012.

Ultimul gol în această competiție a fost reușit de Morata, împotriva lui Liverpool. Care va fi primul marcator după reluare?