Rangers – Celtic: Gazdele sunt neînvinse în ultimele patru derby-uri în Old Firm

de Marius Huțu

Un nou episod din derby-ul Old Firm se va desfășura duminică, de la 17:00, în optimile de finală ale Cupei Scoției. Echipa lui Ianis Hagi își propune să facă „dubla” Cupa – Campionat în acest sezon, în timp ce marea rivală încearcă să-și salveze sezonul cu un trofeu în această competiție.

RANGERS ESTE IMBATABILĂ PE IBROX

Rangers a avut pus capăt unui deceniu fără trofee, prin câștigarea titlului în Premiership, iar în următoarea perioadă încearcă să îl obțină pe al doilea în Cupa Scoției. După ce a spulberat toate emoțiile în campionat, Gers se pot axa acum pe această întrecere, unde ar avea nevoie de patru victorii pentru a pune mâna pe trofeu. Titlul în Premiership nu îl mai cuceriseră de 10 ani. Iar de la ultimul triumf în Cupa Scoției au trecut 12 ani.

Trupa lui Steven Gerrard atacă fazele finale ale întrecerii după un sezon în care a cunoscut o singură înfrângere pe plan intern, în Cupa Ligii, unde a fost învinsă cu 3-2 de St. Mirren. În campionat, Rangers a câștigat 29 de jocuri din cele 34. Iar pe Ibrox nu a lăsat practic niciun punct adversarilor, având 17 victorii, dar și un golaveraj care vorbește de la sine despre cum au decurs jocurile: 49-3.

Gers sunt acum neînvinși de patru partide în derby-ul Old Firm. Au trecut însă 13 ani de când nu au mai legat 5 meciuri fără înfrângere împotriva marilor rivali.

În ceea ce privește primul „11”, Ianis Hagi nu are șanse foarte mari să înceapă ca titular. Mass-media din Scoția vorbește de faptul că Kemar Roofe și Ryan Kent sunt favoriți să înceapă înaintea românului și a lui Scott Wright. Cea mai importantă absență este cea a căpitanului James Tavernier. De asemenea, Ryan Jack este accidentat. Între buturi se va afla Allan McGregor, care are 20 de meciuri în acest sezon în care nu a primit gol, în timp ce Alfredo Morelos va conduce atacul.

CELTIC A CÂȘTIGAT ULTIMELE PATRU TROFEE

Celtic caută să mai salveze ceva din acest sezon, după ce a dezamăgit în toate celelalte competiții în care a evoluat, în Premiership, Cupa Ligii, inclusiv în Liga Campionilor și în Europa League. În acest ultim caz a asistat cum Rangers a ajuns până în optimile de finală.

Cu 4 etape înainte de final în campionat, Celtic și-a asigurat locul 2, astfel că la rându-i toată atenția se îndreaptă către Cupa Scoției. Și în special pe acest derby, știind faptul că aceasta ar putea fi adevăarat finală a competiției în acest sezon.

„The Celts” au câștigat ultimele patru trofee în această întrecere, ceea ce înseamnă că nu au mai pierdut de 1.827 de zile. Echipa lui John Kennedy vine la acest meci după ce a realizat un golaveraj 9-0 în ultimele două partide, după 3-0 cu Falkirk în turul precedent și 6-0 cu Livingston în campionat. De altfel, după acest ultim joc, managerul oaspeților nu prea are motive să facă modificări în primul „11” și foarte probabil va începe cu aceeași echipă.

Christopher Jullien este absent pe termen lung. Oamenii cheie vor fi probabil Mohamed Elyounoussi și Odsonne Edouard.

CE MAI TREBUIE SĂ ȘTIM

  • Rangers și Celtic s-au înfruntat deja de trei ori în acest sezon, în Premiership, iar formația lui Ianis Hagi a câștigat 7 din cele 9 puncte: 2-0 și 1-1 (în deplasare) și 1-0 pe Ibrox.
  • Ultimul meci direct KO între cele două echipe a avut loc în decembrie 2019, în Cupa Ligii, iar Celtic a câștigat atunci cu scorul de 1-0.
  • 8 din ultimele 10 confruntări în derby-ul Old Firm au avut 1-2 goluri la total.

Sursa foto: Getty Images