Khachanov - Carreno Busta: Victoria înseamnă medalie

de Albert Horvath 

În prima semifinală din punct de vedere cronologic a turneului de tenis de la Tokyo, Karen Khachanov îl va întâlni pe Pablo Carreno Busta, vineri, 30 iulie, de la ora 09:00, pe terenul central. El al șaselea meci dintre cei doi. Trei dintre precedentele cinci au fost câștigate de spaniol, inclusiv prima (2017) și ultima (2021), ambele pe zgura de la Monte-Carlo. Pe hard însă, rusul a câștigat două dintre cele trei confruntări, chiar pe ultimele două, la Toronto, în 2018, și la New York (Cincinnati Masters), în 2020. Khachanov și Carreno Busta nu s-au întâlnit însă niciodată într-o fază atât de avansată la o întrecere. 

KHACHANOV E LA A DOUA SEMIFINALĂ A ANULUI 

Karen Khachanov promitea mult în urmă cu trei ani, când a obținut primele rezultate importante, inclusiv un titlu de Masters câștigat la Paris, după o finală cu Novak Djokovic. De atunci, acesta parcă mai mult a stagnat, pentru că, în afară de sfertul de finală de la Roland Garros, un alt sfert la Indian Wells și o semifinală la Montreal, toate în 2019, acesta n-a mai realizat mare lucru în următoarele două sezoane. 

2021 a început într-o notă decentă pentru el, cu o semifinală la Melbourne, în Great Ocean Road Open, pierdută dramatic cu Jannik Sinner. Ulterior, el a continuat să rămână în urma greilor, dar și a mai tinerilor adversari care i-au luat fața, inclusiv conaționalii Medvedev, Rublev, dar și Karatsev. Rusul a făcut însă un turneu bun la Wimbledon, unde a ajuns până în sferturile de finală. După ce l-a bătut pe Sebastian Korda cu 10-8 în decisiv, în turul al patrulea, el n-a mai făcut față încă unui meci cu cinci seturi cu Denis Shapovalov. Era însă un pas în față, pentru că ajunsese în premieră în acest sezon la patru victorii consecutive. 

De la Londra, el a venit la Tokyo, unde a egalat într-o anumită măsură, performanța de pe iarba britanică - a câștigat tot patru meciuri. Până acum, pentru că urmează semifinala cu Pablo Carreno Busta. Khachanov a avut parte de meciuri relativ lungi în Japonia, până acum, unele în fața unor adversari puternici. A început cu un 3-6, 6-1, 6-2 î nfața lui Nishioka și a continuat cu 7-5, 6-1 împotriva lui Duckworth. Începând cu turul al treilea, lucrurile s-au complicat, dar Karen a făcut bine față: 6-1, 2-6, 6-1 cu Diego Schwartzman și 7-6(4), 4-6, 6-3 cu Ugo Humbert. Urmează acum lupta pentru medalie! 

CARRENO BUSTA, OPT SUCCESE LA RÂND 

Pablo Carreno Busta se află în mare formă, el având opt victorii la rând. Patru dintre acestea au fost obținute pe zgura de la Hamburg (ATP 500), acolo unde a cucerit trofeul fără să piardă vreun set (victorii cu 2-0 contra lui Taberner, Lajovic, Delbonis și Krajinovic). După o săptămână de pauză, spaniolul nu a avut probleme când a făcut trecerea pe hard și a ajuns să lupte pentru medalie la Tokyo, cedând un singur set în cele patru partide disputate până acum, înaintea semifinalei cu Karen Khachanov. 

Parcursul din Japonia a început pentru Carreno Busta cu un 7-5, 6-2 în fața lui Tennys Sandgren. A urmat apoi un duel complicat în fața lui Marin Cilic, cel care urmează să joace o finală 100% croată la dublu. Fostul campion de la US Open a luat primul set, dar PCB a revenit ulterior și s-a impus cu 5-7, 6-4, 6-4. În turul al treilea, spaniolul și-a respectat statutul de favorit contra lui Dominik Koepfer, 7-6(7), 6-3. Carreno Busta a produs marea surpriză de la Tokyo în sferturile de finală, când l-a învins pe al doilea favorit al întrecerii, Daniil Medvedev. A fost 6-2, 7-6(5) pentru iberic. 

În 2021, Pablo a jucat excelent pe zgură, acolo unde a mai câștigat un trofeu în Marbella și a mai jucat o semifinală la Barcelona, pierdută cu Nadal. Pe hard a evoluat destul de puțin în startul anului, iar pe zgură nu a excelat, ieșind în primul tur de la Wimbledon. Spaniolul a ținut să amintească acum la Tokyo că se simte bine pe suprafețele rapide, lucru pe care l-a demonstrat prin cele două semifinale disputate la US Open. 

CE MAI TREBUIE SĂ ȘTIM 

  • Carreno Busta e pe locul 11 ATP, în timp ce Khachanov e pe 25. 
  • Khachanov (25 de ani) este cu 5 ani mai tânăr decât Carreno Busta. 
  • Khachanov (1,98 m) este cu 10 cm mai înalt decât Carreno Busta. 
  • Învingătorul va juca finala împotriva lui Djokovic sau Zverev, în timp ce învinsul va disputa partida pentru bronz. 

Sursă foto: Getty Images