FC Argeș - UTA: finală pentru promovare între două foste mari campioane

de Levente Balint

Nici nu se putea un final de sezon mai frumos în Liga 2, cu un meci decisiv pentru promovare între două foste mari campioane. Piteștenii, de două ori cei mai buni din România versus ”Campioana Provinciei”, deținătoare a șase titluri interne, se vor duela duminică, 2 august, de la ora 18:30. Concomitent, se vor confrunta Rapid București cu Turris Turnu Măgurele și CS Mioveni cu Petrolul Ploiești, iar înaintea acestei ultime runde din ”play-off”-ul Ligii 2, clasamentul se prezintă astfel: 1. UTA 29p. (7-7), 2. Mioveni 27p. (4-4), 3. Argeș 26p. (6-5), 4. Turris 25p. (4-4), 5. Rapid 24p. (3-3), 6. Petrolul 22p. (2-3).

CALCULE

Ambele formații care se vor confrunta în Trivale sunt avantajate în caz de egalitate de puncte cu alte trupe care au încheiat sezonul regulat cu punctaj impar (Mioveni, Turris, Rapid) fiindcă nu au beneficiat de rotunjirea de 0,5 puncte după blocarea campionatului. Înaintea acestui joc, calculele sunt clare, în sensul că atât Argeșul, cât și UTA depind de ele însele. Gazdele vor intra sigur în Liga 1 dacă vor învinge, în caz contrar așteaptă cu sufletul la gură celelalte scoruri în cursa pentru locul 2 sau 3. În replică, ”Bătrâna Doamnă” se califică în prima divizie dacă nu va pierde la Pitești. Altfel, ea așteaptă deznodământul de la București și Mioveni, dar cert este că UTA e singura trupă din Top6 care e sigură cel puțin de participarea la baraj, indiferent de rezultatele din ultima etapă.

DISCUȚII DESPRE ARBITRAJ ȘI ABSENȚE LA OASPEȚI

Cele două formații au tehnicieni bine văzuți, iar ambițiile lor se arată și prin declarații. Ionuț Badea are șansa de a realiza a doua promovare cu alb-violeții după 12 ani: ”Fără o victorie cu UTA și o promovare nu am realizat nimic major. Nu vom rămâne în istorie, vor rămâne în urmă doar niște cifre, dar atât! Vreau sa trăim aceste timpuri și momente autentic, cu dârzenie și cu inima mare pentru că știm că tot ce contează este promovarea. Și ne pregătim doar pentru asta, pentru ca duminică să facem mii și mii de suporteri argeșeni fericiți! Merită!”

Dincolo, Laszlo Balint a vorbit înainte de meci despre arbitraj, mai ales că au existat controverse la acest capitol în victoria Argeșului la Ploiești, din runda anterioară. Altfel, Balint nu va putea conta pe doi jucători importanți: fundașul dreapta Bustea și mijlocașul central Moise sunt suspendați. Antrenorul arădean spune că elevii săi nu vor merge ”la ciupeală”: ”Dacă se gândește cineva că UTA merge să apere acel 0-0 de la primul fluier al arbitrului, se înșală. Chiar am vorbit cu băieții că vom putea obține un rezultat bun doar în condițiile în care vom reuși să marcăm. Nu am pregătit acest meci la egal, chiar dacă și un punct ne este suficient pentru îndeplinirea obiectivului”.

SE DECIDE PROMOVAREA ÎN ULTIMELE MINUTE?

”Bătrâna Doamnă” și-a complicat serios viața în lupta promovării, având un singur triumf în Top 6, un 2-0 la Mioveni. În runda trecută, arădenii au pierdut acasă cu 1-2 contra Rapidului.

În ceea ce le privește pe gazde, ultimele lor trei jocuri au fost nerecomandate cardiacilor. Întâi, argeșenii au învins cu 2-1 la Rapid, grație golului înscris de Șerban în minutul 90+1. Apoi, ”karma” i-a lovit chiar contra rivalilor de la Mioveni, pierzând acasă cu 2-3, cu un gol marcat de vizitatori în minutul 89. Apoi, soarta s-a întors în favoarea argeșenilor la Ploiești – trupa lui Badea a întors scorul în minutele 82 și 89.

Să mai notăm că jocurile ambelor combatante au generat în Top6 destul spectacol. Trei din cele patru partide ale piteștenilor au avut ”Over 2,5 goluri”, în vreme ce media de goluri din cele patru înfruntări ale utiștilor a fost de 3,5/joc.

ARGEȘUL, MAI INSPIRAT ÎN ULTIMELE ”DIRECTE”

Până acum, FC Argeș și UTA s-au duelat de 58 de ori la nivel oficial, Argeșul conducând 26-21 la victorii. În acest sezon, a fost 0-0 în singurul joc direct, la Pitești.

În schimb, piteștenii au dominat precedentele confruntări. În 2017/18, alb-violeții au câștigat și acasă, și în deplasare, cu 1-0. În sezonul trecut, piteștenii s-au impus în ambele manșe la același scor, cu 2-1.