Djokovic - Zverev: Ambii au ajuns în semifinale fără set pierdut

de Albert Horvath 

Novak Djokovic și Alexander Zverev vor lupta pentru un loc în finala pentru aur de la Tokyo, vineri, 30 iulie, în al doilea meci de pe terenul central. Ambii au ajuns în semifinale fără să piardă set, cu mențiunea că liderul mondial s-a impus în fiecare dintre partide fără nicio problemă. 

Cei doi s-au întâlnit până acum de opt ori, cu sârbul victorios în șase dintre acestea. Germanul a câștigat doar prima confruntare, cea din finala de la Roma din 2017, și pe cea din ultimul act al Turneului Campionilor din 2018. De atunci, Nole s-a impus în fiecare dintre următoarele patru confruntări, inclusiv în cele două din 2021, care au avut loc la Melbourne, la ATP Cup și la Australian Open. 

DJOKOVIC A CEDAT DOAR 17 GAME-URI ÎN PATRU MECIURI 

Novak Djokovic a ajuns la 22 de victorii consecutive, sârbul pierzând ultimul meci la Roma, în finala cu Rafael Nadal. De atunci, liderul mondial s-a impus în al doilea turneu al anului de la Belgrad, la Roland Garros, la Wimbledon, dar și în cele patru meciuri pe care le-a disputat până acum la Tokyo. În Japonia, Nole practic și-a distrus cei patru adversari pe care i-a întâlnit, cedând doar patru game-uri. 

În această săptămână, Djokovic a câștigat cu 6-2, 6-2 în fața lui Hugo Dellien, cu 6-4, 6-3 în fața lui Jan-Lennard Struff, cu 6-3, 6-1 în fața lui Alejandro Davidovich Fokina și cu 6-2, 6-0 în fața lui Kei Nishikori. În plus, în ultimele două zile, după ce i-a bătut pe spaniol și japonez, acesta a jucat și la dublu mixt alături de Nina Stojanovic, câștigând ambele meciuri și ajungând în semifinale și în respectiva probă. 

Cu doar trei înfrângeri în 2021 și cu această serie impresionantă de victorii din prezent, Djokovic pare pe val și lasă senzația că nimeni nu-l poate opri din drumul spre aur. Pot fi chiar două astfel de medalii dacă lucrurile merg conform planului și la mixt. Sârbul a fost indecis după Wimbledon în privința participării la Tokyo, dar, la cum se prezintă lucrurile, pare că a luat decizia corectă, întrucât nimeni nu îi stă deodamdată în drum și poate realiza Golden Slam-ul într-un singur an. 

MOMENTUL ADEVĂRULUI PENTRU ZVEREV, LA TOKYO 

Asemeni lui Djokovic, Alexander Zverev a ajuns în semifinale fără să piardă set în Japonia. Nici germanul nu a avut încă probleme reale, dar adevărul e că nici nu a avut adversari de mare calibru până acum, astfel că partida cu sârbul din penultimul act va fi testul real pentru Sascha. Până acum, el a trecut cu 6-1, 6-3 de Lu Yen-Hsun, cu 6-2, 6-2 de Daniel Galan, cu 6-4, 7-6(5) de Nikoloz Basilashvili și cu 6-4, 6-1 de Jeremy Chardy. 

Zverev a participat și la dublu masculin la Jocurile de la Tokyo, alături de Jan-Lennard Struff și chiar primul meci disputat aici a fost în această probă. După victorii contra polonezilor Hurkacz și Kubot și francezilor Chardy și Monfils, cei doi au cedat în fața americanilor Krajicek și Sandgren, în sferturile de finală, miercuri, după ce Zverev l-a bătut pe Basilashvili. Acesta are, astfel, avantajul că joi a jucat doar partida de simplu, spre deosebire de Djokovic, care a evoluat atât contra lui Nishikori, cât și la mixt. 

Campion la Acapulco și Madrid, Alexander Zverev a venit la Tokyo după ce a fost eliminat de Felix Auger-Aliassime, în turul al patrulea de la Wimbledon, după un meci de cinci seturi. Sezonul de iarbă n-a decurs așa cum s-ar fi așteptat germanul, având în vedere că nici la Halle n-a bifat mai mult de un tur secund. Scuza sa e că acel turneu a venit imediat după înfrângerea în cinci seturi din semifinalele de la Roland Garros, contra lui Stefanos Tsitsipas. 

CE MAI TREBUIE SĂ ȘTIM 

  • Djokovic e lider mondial, în timp ce Zverev ocupă locul 5 ATP. 
  • Zverev (24 de ani) este cu 10 ani mai tânăr decât Djokovic. 
  • Zverev (1,98 m) este cu 11 cm mai înalt decât Djokovic. 
  • Învingătorul va juca pentru aur cu Khachanov sau Carreno Busta, în timp ce învinsul va lupta pentru bronz. 

Sursă foto: Getty Images