Craiova – CFR: cea mai ciudată ”finală” pentru titlu

de Levente Balint

UPDATE: Campioana României, la penalty-uri? Situație inedită în această seară! Meciul din ultima etapă din Liga 1 va fi o finală! În Comitetul Executiv al FRF s-a decis astăzi, în ziua meciului, ca în cazul unui rezultat de egalitate să există două reprize de prelungiri și, dacă egalitatea persistă, se vor executa lovituri de la 11 metri. Votul a fost în unanimitate pentru această soluție.

Luni, 3 august, de la ora 20:30, Universitatea Craiova și CFR Cluj se duelează în ultima etapă a campionatului pentru a decide (sau nu!) cine va cuceri titlul intern. Situația stă sub semnul incertitudinii fiindcă jocul Astra Giurgiu – Universitatea Craiova s-a amânat de două ori din cauza depistării a mai multor infectări cu coronavirus în rândul giurgiuvenilor.

Ce poate fi spus concret în momentul de față?

-       CFR este pe primul loc, cu 46 de puncte din nouă meciuri disputate. Craiova este pe poziția secundă, cu 44 de puncte din opt partide jucate.

-       Trupa transilvăneană va fi campioană, dacă va învinge luni. În replică, Universitatea va câștiga titlul dacă trece de clujeni.

-       Dacă va fi egal, lucrurile sunt neclare. Cel puțin în acest moment, Astra – Craiova nu s-a reprogramat, iar UEFA nu și-a schimbat termenul-limită, 3 august, la care să fie anunțată despre configurația finală a tabelei. În caz de remiză, dacă teoretic se va disputa confruntarea de la Giurgiu, Craiova va fi obligată să învingă Astra pentru a lua titlul. Cea mai plauzibilă variantă care este vehiculată acum este ca în caz de remiză, ocupanta locului 1 să fie hotărâtă la comisii.

Numai victorii cu Bergodi

Universitatea are un ”play-off” aproape perfect, cu 21 de puncte și cu un singur meci necâștigat, 1-4 la FCSB. Toate cele șase jocuri desfășurate după reluarea sezonului au fost câștigate sub comanda lui Cristiano Bergodi, numit chiar în perioada de întrerupere competițională la cârma oltenilor.

Ultimul meci oficial pentru alb-albaștri a fost pe 19 iulie a.c., 2-0 la FC Botoșani. Oltenii au marcat minimum două goluri în fiecare cele șase partide din era Bergodi de care am amintit. De-altfel, Universitatea are cel mai bun atac din sezonul de Top6, punctând de 16 ori în opt etape de ”play-off”.

Un fapt inedit este că alb-albaștrii sunt singura formație de Top 6 care nu a consemnat vreun egal în ”play-off”. De-altfel, ultimul ”draw” al craiovenilor s-a înregistrat pe 9 noiembrie 2019, 1-1 la Chindia Târgoviște.

Craiova, singura formație care a trecut de CFR în anul 2020

În ciuda problemelor de efectiv și a situației cu infectări din cadrul clubului, alb-vișiniii au reușit un veritabil forcing, având trei victorii la rând fără gol primit: la Cluj, au trecut cu 2-0 de Gaz Metan și 1-0 de Botoșani, iar vineri s-au impus cu 2-0 la FCSB, în fața unei echipe care a aliniat foarte mulți jucători tineri.

Ardelenii au pierdut un singur meci oficial din ultimele 18 dispute în toate competițiile:  2-3, acasă, chiar contra Universității, pe 28 iunie a.c. Ultima înfrângere oficială în deplasare a fost cea de la Botoșani (1-2, pe 8 decembrie 2019).

CFR are cea mai bună defensivă din sezonul de ”play-off”, cu doar șase goluri încasate în nouă runde.

CFR, mai bună la ”directe”

De 23 de ori s-au duelat cele două trupe până acum în Liga 1, Cupa României și Supercupă, clujenii conducând cu 9-7 la victorii obținute în timp regulamentar.

În ultima partidă directă, de care am amintit mai sus, craiovenii au oprit un record nemaipomenit de invincibilitate domestică în cazul alb-vișiniilor. Astfel, acel 3-2 din finalul lui iunie a fost prima înfrângere acasă în L1 pentru clujeni din septembrie 2018 încoace!

De asemenea, să mai precizăm că a fost în sfârșit un joc cu goluri multe. Precedentele nouă ”directe” au avut toate ”0-2 goluri” în total.

sursa foto: sportpictures.eu