Collins - Ruse: Un nou duel între cele două, de această dată pentru titlu

de Albert Horvath 

În finala de la Palermo, Gabriela Ruse o va întâlni duminică, 25 iulie, pe Danielle Collins. Este al doilea meci dintre cele două, primul având loc în urmă cu puțin timp, în sferturile de finală de la Hamburg. În urmă cu două săptămâni, românca a câștigat o partidă strânsă, cu 6-4, 1-6, 7-5, iar, apoi, a luat primul titlu WTA din carieră. Acum, la turneul următor pe care îl joacă, ea poate repeta performanța. 

COLLINS, PRIMA FINALĂ DIN CARIERĂ 

Danielle Collins se află în situația Gabrielei Ruse din urmă cu două săptămâni, ea ajungând acum în prima ei finală WTA din carieră. Până în prezent, americanca a jucat cu trofeul pe masă doar în întreceri ITF și WTA 125K, iar ultima astfel de ocazie a fost în ianuarie 2018, când a câștigat Newport Challenger, după un ultim an cu Sofya Zhuk. 

Collins pare să se simtă destul de bine și progresează constant de când s-a întors pe zgura europeană, după ce a ieșit rapid de la Wimbledon (înfrângere cu Golubic în turul al doilea). După ce în primăvară n-a jucat deloc între Miami și Roland Garros, americanca pare că recuperează acum, cu Hamburg, Budapesta și Palermo. În Germania, ea a ieșit în sferturile de finală, după acel meci cu Ruse, iar în Ungaria a ajuns până în semifinale, unde a bătut-o Kalinina, după succese cu Di Giuseppe, Jani și Ormaechea. Își egalase cea mai bună performanță a sezonului, ea ajungând în ultimele patru și la Phillip Island Trophy, în februarie, la Melbourne. 

La Palermo, Collins a făcut încă un pas în față. În calitate de princială favorită, atât pe tablou, cât și în toate meciurile disputate, Danielle și-a respectat din plin statutul și a ajuns în finală fără mari probleme. Singurul set cu prelungiri jucat în turneu a fost primul, cu Katharina Gerlach, de care a trecut cu 7-5, 6-3. A urmat apoi un 6-4, 6-1 cu Maddison Inglis, un un 6-1, 6-4 cu Astra Sharma și un 6-4, 6-3 cu Zhang Shuai. 

RUSE A JUCAT TREI ORE ÎN SEMIFINALE 

Gabriela Ruse a făcut un turneu foarte bun până acum la Palermo, deși, la fel ca la Hamburg, a trebuit să înceapă cu calificările. Până în sferturile de finală, ea n-a stat foarte mult pe teren și chiar a avut parte și de un walkover în turul al doilea, după retragerea lui Jil Teichmann. Greul a început din sferturile de finală însă, cu acel meci câștigat contra Luciei Bronzetti, cu 6-4, 7-5, în aproape două ore. 

Sâmbătă, în semifinale, Ruse a jucat trei ore cu Oceane Dodin, într-un meci cu două seturi extrem de echilibrate și cu multe game-uri lungi. Franțuzoaica a început mai bine meciul și, deși a început la primire, a fost mai mereu în față în primul act. N-a reușit să ducă până la capăt niciun break, așa că a ajuns să se impună abia în tie-break. Situația a fost cam la fel în partea a doua, doar că rolurile s-au inversat. De trei ori a avut Ruse break în față, dar până la urmă s-a impus în tie-break, chiar la 0. Decisivul a curs însă într-o singură direcție, Gabriela desprinzându-se rapid și insistând chiar să facă și un al doilea break atunci când avea 3-0. S-a terminat 6-7(4), 7-6(0), 6-1 pentru româncă, dar lucrurile ar fi putut fi și mai grele dacă Dodin nu ar fi abuzat de duble greșeli (22 a comis aceasta). 

Rămâne de văzut cum se va recupera Ruse după cele aproape cinci ore jucate vineri și sâmbătă. Avantajul ei e că nu a stat foarte mult pe teren nici în calificări, cu Jebawy și Rosatello, în fața cărora a cedat în total cinci game-uri, și nici marți, în primul tur, cu Mandy Minella, de care a trecut cu 6-3, 6-1. La Hamburg, aceasta a reacționat foarte bine în finala cu Andrea Petkovic, câștigând-o în minimum de seturi, asta deși a avut partide intense anterior, cu Collins și Yastremska. 

CE MAI TREBUIE SĂ ȘTIM 

  • Ruse a început săptămâna pe 137, dar va urca cel puțin pe 105 începând de luni. Trofeul ar duce-o în premieră în Top 100 (locul 89). 
  • Principală favorită la Palermo, Collins era pe 44 la început de săptămână, dar va urca cel puțin 7 poziții începând de luni. 
  • Ruse (23 de ani) este cu 4 ani mai tânără decât Collins. 
  • Collins (1,78 m) este cu 6 cm mai înaltă decât Ruse. 

Sursă foto: Getty Images