Chelsea – Manchester City: Semifinala din FA Cup poate deveni și o posibilă finală în Liga Campionilor

de Marius Huțu

Chelsea – Manchester City, prima semifinală din FA Cup (sâmbătă, ora 19:30), este de nivelul unei semifinale în Liga Campionilor. Ambele formații s-au calificat la mijlocul acestei săptămâni între cele mai bune patru formații din Europa. Și chiar au șanse să ajungă adversare în marea finală, având în vedere că s-au „ocolit” pe traseu.

CE AU ÎN FAȚĂ CELE DOUĂ FORMAȚII

Până la o posibilă confruntare în Liga Campionilor, cele două formații se încălzesc în această competiție, pentru ambele fiind o șansă de a câștiga un trofeu în plus. La prima vedere, Manchester City pare însă mai interesată de o victorie finală în FA Cup. 

Pep Guardiola se află în cursă pentru a câștiga patru trofee pe finalul acestui sezon, iar o astfel de posibilitate îl motivează teribil. La o săptămână distanță după această semifinală, „cetățenii” vor reveni pe Wembley pentru finala cu Tottenham în Cupa Ligii. Iar titlul în Premier League este și el destul de aproape.

În tabăra lui Thomas Tuchel, cea mai importantă preocupare din această perioadă este să prindă Top 4 în Premier League. Deși au ajuns în semifinalele Ligii Campionilor, londonezii nu și-au asigurat încă locul pentru viitorul sezon. Ba sunt chiar în afara Top 4 în acest moment în campionat. 

PRIMA CONFRUNTARE TUCHEL VS GUARDIOLA ÎN ANGLIA

Din punct de vedere al formei sportive, ambele formații au suferit câte o înfrângere în ultimele 7 zile. Dar atât Chelsea, cât și Manchester City și-au permis aceste eșcuri. Gruparea de pe Stamford Bridge a fost învinsă de FC Porto în returul din Liga Campionilor, cu 1-0. În tur, câștigase cu 2-0. Nu au fost emoții în privința calificării, pentru că portughezii au înscris golul victoriei în minutul 94.

De partea cealaltă, Manchester City a fost întrecută în ultima etapă de campionat de Leeds United, cu 2-1, cu toate că a jucat o repriză în inferioritate. Și în acest caz, eșecul a venit în prelungiri. Rezultatul nu a afectat însă deloc situația în clasamentul Premier League, din moment ce Guardiola & Co au un avans de peste 10 puncte față de următoarea clasată, Manchester United. La mijlocul săptămânii, ei au revenit pe un drum câștigător, după victoria la Dortmund cu 2-1.

La meciurile directe din ultima perioadă, Manchester City are 4-1 la victorii. În actualul sezon, „cetățenii” au câștigat în deplasare partida din Premier League, cu 3-1. La data respectivă, băieții lui Pep Guardiola erau într-un vârf de formă și adunau victorie după victorie. În același timp, rezultatul i-a dat un implus în plus lui Roman Abramovich pentru a-l schimba pe Frank Lampard cu Thomas Tuchel. Așadar, la nivelul managerilor, avem prima bătălie între Tuchel și Guardiola în Anglia. 

Ar mai fi de notat că între cele 4 victorii realizate de Manchester City în această perioadă, una a venit în finala Cupei Ligii din 2019, la penalty-uri (scor 4-3; 0-0 după 120 de minute).

ULTIMELE NOUTĂȚI DIN CELE DOUĂ LOTURI

Chelsea va fi fără Mateo Kovacic la acest joc, croatul accidentându-se înaintea returului cu FC Porto. Thomas Thuchel a fost astfel nevoit să joace 90 de minute cu francezul N’Golo Kante, care la rândul lui a venit după o perioadă cu probleme medicakle. Jucătorul din naționala Franței va duce probabil un alt meci întreg. Alături de N’Golo Kante, la închidere va mai juca Jorginho. Prima rezervă pentru cei doi ar fi Billy Gilmour, un jucător însă fără experiența meciurilor tari.

De partea cealaltă, Manchester City are un lot complet. Există unele incertitudini în privința lui Srergio Aguero, dar el oricum nu ar fi fost o variantă pentru primul „11”. Este de așteptat ca Pep Guardiola să facă din nou câteva schimbări în prima echipă, după un joc destul de solicitant la Dortmund. Sterling, Cancelo, Gabriel Jesus și Laporte au toate șansele pentru a fi titulari. Dintre aceștia, doar primul a intrat în partida din Germania, în minutul 88.

CE MAI TREBUIE SĂ ȘTIM

  • Ultimele trei meciuri directe s-au încheiat cu G-G (goluri în ambele porți). 
  • De când Thomas Tuchel a venit la Chelsea, londonezii au înregistrat doar 2 înfrângeri în 18 jocuri, adică la fel ca și Manchester City în aceeași perioadă. 
  • Manchester City și Chelsea au la această oră cele mai bune apărări din Premier League.

ECHIPELE PROBABILE

Chelsea: Kepa; Azpilicueta, Silva, Rudiger, James, Jorginho, Kante, Alonso; Pulisic, Mount; Havertz.

Manchester City: Ederson; Walker, Dias, Laporte, Cancelo; De Bruyne, Rodri, Gundogan; Sterling, Gabriel Jesus, Foden

Sursa foto: Getty Images