Basel - Frankfurt: elvețienii, cu un picior în „sferturi” după 3-0 în tur, în Germania

de Mihai Mateaș

Elvețienii au câștigat meciul tur, din deplasare, cu 3-0, așa că au prima șansă de calificare în sferturile de finală ale Europa League. Eintracht Frankfurt n-a mai jucat un meci oficial din luna iunie, când a disputat ultima etapă din Bundesliga, scor 3-2 cu Paderborn. De atunci, „vulturii” au mai jucat un singur meci amical, încheiat la egalitate, 1-1, cu Monaco.

BASEL A ÎNCHEIAT DE CURÂND CAMPIONATUL

Basel, în schimb, a disputat ultimul meci pe 3 august, o remiză, 0-0, cu Lucerna, în ultima rundă a campionatului intern. Elevii lui Marcelo Koller au terminat sezonul pe locul 3, asigurându-și un loc în cupele europene și în ediția viitoare.

În schimb, Eintracht Frankfurt, care a terminat sezonul pe locul 9 în Bundesliga, nu s-a calificat și pentru sezonul următor al cupelor europene.

Până la întâlnirea din acest sezon a Europa League, Basel și Eintracht s-au mai întâlnit o singură dată, într-o dublă manșă din Cupa Orașelor Târguri. Frankfurt s-a impus acasă cu 5-1 în 1956, iar Basel a câștigat ulterior cu 6-2 la returul de pe teren propriu.

BASEL NU MAI TRECUSE NICIODATĂ DE ECHIPELE GERMANE

Până acum, Basel jucase de patru ori în „duble” eliminatorii împotriva echipelor germane, pierzând de fiecare dată și reușind doar două victorii în șapte meciuri jucate acasă contra echipelor din țara vecină de la nord. Ultimul meci de acasă împotriva unei echipe din Bundesliga germană a fost o victorie cu 1-0 în fața lui Bayern, în ediția 2011/2012 a Ligii Campionilor. La retur, însă, bavarezii au câștigat cu 7-0, care este și azi cea mai aspră înfrângere a lui Basel în Europa.

Eintracht a câștigat toate trei „dublele” eliminatorii jucate cu echipele elvețiene până acum, iar recordul său în Elveția este de două victorii, o remiză și un singur eșec. E adevărat, însă, că Frankfurt nu a reușit să înscrie la precedentele două vizite.

EINTRACHT ȘTIE SĂ CÂȘTIGE LA SCOR ÎN DEPLASARE

Basel vine după șapte partide consecutive fără eșec în campionat, în timp ce Frankfurt nu a mai pierdut de cinci meciuri, mai exact de la meciul de cupă cu Bayern, 1-2, disputat pe 13 iunie.

Chiar dacă avansul luat de elvețieni în tur este unul important, Eintracht știe cum să câștige în deplasare la trei goluri diferență. A făcut-o de două ori în ultimele patru partide jucate afară: 4-1 la Hertha și 3-0 la Bremen, cu Werder.

Sursa foto: Guliver / Getty Images