Athletic – Leganes: Europa sau Segunda Division

de Levente Balint

Una dintre partidele cele mai palpitante ale etapei a 37-a, programată joi, 16 iulie, de la ora 22:00, este cea de la Bilbao. Gazdele de la Athletic sunt pe poziția a 8-a, cu 51 de puncte, și sunt obligate să învingă pentru a rămâne în cursa de calificare în Europa League prin intermediul campionatului. Reamintim că”leii” mai au de jucat finala Copa del Rey contra rivalilor de la Real Sociedad.

Dincolo, madrilenii nu mai depind de ei în cursa pentru supraviețuire. Leganes este pe poziția a 18-a, cu 32 de puncte, cu patru mai puține decât Alaves și Celta, primele trupe aflate deasupra liniei salvării. Din păcate pentru ea, ”Lega” nu este sigură că va evita retrogradarea nici dacă va câștiga ambele partide rămase, cea cu Athletic, respectiv cea cu Real Madrid, din ultima rundă.

Veteranul Raul Garcia, argumentul principal al bascilor

În runda anterioară, Athletic a smuls un 2-1 la Levante, scor care o păstrează în zona europeană. Elevii lui Gaizka Garitano tocmai pierduseră două partide la rând pe ”San Mames”, 0-1 cu Real Madrid și 1-2 cu Sevilla. ”Leii” trebuie să fie atenți, chiar dacă sunt amfitrioni, deoarece bilanțul lor domestic din ultima perioadă este un slab: Athletic are doar trei victorii obținute în ultimele zece jocuri de La Liga desfășurate pe ”San Mames”. Dar, Athletic nu uită că are șase victorii acasă în acest sezon cu 1 pauză / 1 final.

Doar două goluri se înscriu în medie în partidele de La Liga ale lui Athletic, dar de la reluarea campionatului, cel mai spectaculos jucător al gazdelor de joi este veteranul Raul Garcia. Acesta, ajuns la 34 de ani, a marcat de șase ori în etapele de după pandemie! Astfel, Raul Garcia are 15 reușite stagionale, iar șefii de la Bilbao vor să-i prelungească angajamentul până-n 2022.

Scoruri strânse în deplasare

Leganes părea condamnată la întoarcerea în Segunda, după ce nu a reușit nicio victorie timp de șase etape după reluarea sezonului. Madrilenii însă au obținut puncte importante în ultimele trei runde. Au câștigat cu 1-0 la Espanyol, au remizat ”alb” la Eibar, iar în runda anterioară s-au impus acasă (1-0) cu Valencia: ”Nu așteptăm nimic de la nimeni. Obiectivul nostru este să câștigăm cele două meciuri rămase și să așteptăm să vedem ce se întâmplă în rest”, a declarat antrenorul Javier Aguirre, conștient că o salvare ar fi de domeniul miracolului.

Leganes speră că la Bilbao va confirma că are prestații bune în deplasare. Per total, madrilenii au două egaluri și șapte victorii externe în 2019/20, dar este interesant faptul că Leganes a încheiat cu scoruri de maximum un gol îndiferență în șase din ultimele șapte deplasări din campionat.

Meciuri directe pe muchie de cuțit

De șapte ori s-au duelat în La Liga cele două trupe, scorul victoriilor fiind de 3-1 pentru Ahletic. Totuși, este de relevat faptul că jocurile dintre Athletic și Leganes au fost mereu strânse, o singură dată consemnându-se o diferență de peste un gol.

În 2016/17, a fost 0-0 și 1-1. În sezonul următor, avem un Leganes – Athletic 1-0, urmat de o victorie a bascilor în retur cu 2-0. În stagiunea 2018/19, cei din Bilbao s-au impus cu 1-0 și 2-0, iar în turul acestui campionat, a fost 1-1 pe terenul lui ”Lega”.

Sursa foto: Guliver / Getty Images