Astra are șanse mari să încheie sezonul pe podium

de Levente Balint

Deși nu are drept de calificare în cupele europene, Astra Giurgiu este una dintre cele mai active echipe din Top 6. Înaintea rundei a 8-a din ”play-off”, dunărenii sunt clasați pe locul 3, cu 30 de puncte. În urma alb-negrilor se află Botoșaniul, cu 29 de puncte, și FCSB, cu 28 de puncte. Formația lui Bogdan Andone are șanse mari să păstreze această poziție, vineri, 17 iulie, de la ora 21:00, ea având o duel destul de abordabil în deplasare, la cea mai slabă echipă din ”play-off”, Gaz Metan.

Final confuz de sezon la gazde

Gazul a fost preluat de Dușan Uhrin jr. imediat după reluarea campionatului. Cehul a scos două rezultate de egalitate, un 0-0 chiar la Astra, apoi un 2-2 spectaculos la FCSB. Problemele de efectiv ale sibienilor au compromis însă jocurile ulterioare. Au venit un 0-2 acasă cu Botoșani, precum și un alt eșec domestic, 1-2 cu Craiova, iar în ultima rundă, medieșenii n-au făcut față în fief-ul campioanei la zi, CFR (0-2).

În plus, s-a oficializat plecarea la FCSB a lui Sergiu Buș, cel mai bun marcator al Gazului (10 goluri stagionale). Oricum, acesta era suspendat pentru confruntarea cu Astra, asemeni fundașului Marius Constantin. Uhrin jr. va trebui să se descurce cu mai multe rezerve și o serie de juniori pe acest final de campionat.

Gazul este singura formație fără vreo victorie bifată în sezonul actual de ”play-off”.

Lipsește Alibec

Eșecul cu 1-2 de la Craiova, consemnat după un gol primit în prelungiri, este singurul suferit de dunăreni în ultimele cinci runde. Astra a scos un 0-0 la Botoșani, în ultima rundă. În schimb, giurgiuvenii nu au mai reușit o victorie în deplasare în L1 din 5 decembrie 2019, când s-au impus cu 1-0 la Viitorul.

Marele absent al jocului de vineri va fi Denis Alibec. Marcator a 14 goluri în 2019/20, atacantul este suspendat.

”Directe” cu goluri puține

De 25 de ori s-au duelat la nivel oficial cele două echipe. Astra are nouă victorii contra Gazului, în timp ce medieșenii se mândresc numai cu șase triumfuri în istoricul ”head-to-head”.

Cele trei partide din actuala stagiune nu au oferit deloc spectacol. În sezonul regulat, cele două grupări s-au impus pe terenul propriu cu același scor, 1-0. În turul din Top 6, a fost 0-0 la Giurgiu.

De-altfel, nu mai puțin de cinci din ultimele șase ”directe” au oferit doar confruntări cu ”0-2 goluri”. Acest tipar se păstrează și în duelurile directe de la Mediaș. În 13 partide consemnate pe terenul Gazului, o singură dată am avut un joc cu ”Over 2,5 goluri”.

Să mai spunem că Astra a învins doar de două ori în cele 13 vizite la Mediaș: cu același rezultat, 1-0, în 2013, respectiv 2016.

Sursa foto: sportpictures.eu